Biografi

Bjarke Mogensen

Bjarke Mogensen har siden han i en ung alder debuterede i en tv-udsendelse på ZDF som solist med München Symfonikerne markeret sig som en af de mest efterspurgte og alsidige musikere på den klassiske musikscene i Danmark. Mange husker nok Bjarke Mogensen som vinder af DR’s klassiske musikkonkurrence “Spil for livet”, hvor han overraskede både seere og jury med sit usædvanlige instrument og musikerskab. Hans unikke beherskelse af instrumentet har siden bragt ham rundt i hele verden, hvor han har gæstet koncerthuse som Concertgebouw i Holland, Carnegie Hall i New York, samt Barbican Hall i London.

Bjarkes nuancerede spil og musikalske nysgerrighed har ført til en række andre samarbejder med musikere som violinisten Gidon Kremer og bratschisten Tatjana Masurenko, men også med kunstnere fra helt andre genre i kulturlivet, heriblandt Steffen Brandt, Henrik Koefoed, Bent Fabricius-Bjerre og Benny Andersen.

Også som kammermusiker kom Bjarke bag på musiklivet, da han med sin accordeonduo, MYTHOS, gik af med sejren i P2’s kammermusikkonkurrence til tonerne af Stravinsky’s “Petroushka” udsat for kun de to instrumenter.

Bjarke Mogensens repertoire spænder vidt; fra egne kompositioner til arrangementer af klassiske værker over folkemusik og til helt nykomponerede værker for instrumentet. Gennem sin nysgerrighed og pionérarbejde med sit instrument, har Bjarke inspireret til tilblivelsen af mere end 60 nye værker – solo, kammermusik og koncerter for accordeon og symfoniorkester skrevet af nogle af tidens fremtrædende komponister.

At Bjarke’s spil har medvirket til at ligestille accordeonet med de etablerede klassiske instrumenter blev især understreget da han modtog 1. prisen i European Broadcast Unions konkurrence for klassiske solister der blev fulgt af millioner af radiolyttere i hele Europa.

Bjarke Mogensen debuterede i 2012 fra Det Kgl Danske Musikkonservatoriums solistklasse og har siden været tilknyttet samme sted som underviser i accordeon og kammermusik.
En lang række cd-udgivelser med Bjarke Mogensen som solist findes udgivet på det nationale plade-selskab for ny dansk musik, Dacapo-Records, samt det engelske Pladeselskab, Orchid-Classics.

2022 byder på spændende opgaver. Heriblandt som solist med Odense og Aarhus SymfoniOrkester i koncerter dedikeret til Bjarke Mogensen af Per Nørgård og Poul Ruders.

Mogensen har som solist samarbejdet med orkestrene Kremerata Baltica, Moscow Virtuosi, Prague Radio Orchestra, Det Slovakiske Nationalorkester, St. Christophers Chamber Orchestra, Tiroler Symphony Orchestra og DR-Radiosymfoniorkestret under ledelse af dirigenter som Vladimir Spivakov, Francesco Angelico, Lan Shui, Rolf Gupta, John Storgårds, Beat Furrer, Rafal Payere, Thomas Søndergaard og Leos Svarovsky.

Han er blevet tildelt en lang række hæderspriser og legater heriblandt Jacob Gades Legat, Børge Schrøder og Hertha Finnerups store musiklegat, Gladsaxe Musikpris, Eigil og Aennchen Harbys Musikstipendie, Sonnings Musikstipendie, Kronprinseparrets Stjernedryspris, Dronning Ingrids Mindelegat,Victor Borges Musikpris, Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris samt Statens Kunstråds Stipendie ‘Den Unge Elite’.

Priser:

2000: Guldmedalje og talentpris ved Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence

2006: vinder af DR2’s konkurrence for unge instrumentalister, “Spil for livet”, der blev fulgt på dansk Radio og TV.

2008: vinder af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums konkurrence for sangere og instrumentalister.

2011: 1.pris ved P2s kammermusikkonkurrence og modtager ligeledes prisen for nyt dansk værk.

2012: vinder som den første accordeonist i konkurrencens historie den internationale EBU-konkurrence “New Talent” 2012 i Bratislava

2012: Vinder med duoen MYTHOS Almere International Chamber Music Competition samt juryens pris for bedste fortolkning af hollandsk værk.

2017:
P2’s Lytterpris for albummet KOTTOS(2016)

2019:
P2’s Lytterpris for albummet Bjarke Mogensen Plays Domenico Scarlatti(2019)

2022:
P2 Prisen “Ny Klassisk” for albummet Dream Catcher (2021)

Albums:

2007: Double Concertos, Dacapo Records

2010: Wintersketches – Orchid Classics

2012: Accordion Concertos m. DR RadioUnderholdningsOrkestret, Dacapo Records

2012: The Song I’ll Never Sing, Dacapo Records

2013: Russian Orchestral Music arranged for two accordions – MYTHOS Classical accordion Duo, Orchid Classics

2015: Mobile – Works for solo accordion – Gateway Music

2016: KOTTOS – Gateway Music

2017: Bjarke Mogensen plays Domenico Scarlatti – Gateway Music

2019: Songs & Dances – Orchid Classics

2020: Helios and The Planets – Gateway Music

2021: “Dream Catcher”  (Mogensen, Ruders, Lang-Lessing, Odense SO)